december 02, 2016

Rock'N'Roll

Rock'N'Roll är ju en musikstil som jag nästan hela livet har uppskattat. Men jag har förstått att den har sitt ursprung i den blues som några i det tidiga 1900 talet framförde.

I den här låten med Blind Lemon Jefferson kan man höra att det finns rockmusik i hans blues, även om det inte framgår tydligt.





Clarence Lemon Jefferson, mer känd som Blind Lemon Jefferson, född eventuellt 1893 i Coutchman, Texas, död 19 december 1929 i Chicago, Illinois, var en amerikansk bluesmusiker (gitarrist och sångare). Han blev blind i unga år, mest troligt redan från födseln. Enligt vissa källor skall han inte ha varit helt blind.

Hos en annan av de gamla bluessångarna framkommer rockmusiken mera tydligt. Jag avser då den ganska kända Leadbelly som var en gitarrist och sångare i 1900 talets ungdom.



Huddie William Ledbetter, mer känd som Lead Belly eller Leadbelly, född 20 januari 1888 i Mooringsport i Louisiana, död 6 december 1949 i New York i New York, var en amerikansk folk- och bluesmusiker, känd för sin klara kraftfulla sång, sin virtuositet på 12-strängad gitarr och de många amerikanska blues- och folksånger som han introducerade.


Källa: www.youtube.com och www.wikipedia.org


38 dagar kvar till Thailand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar